niedziela, 20 października 2013

Przed niedzielnym obiadem

Nie marnuj jedzenia! 4 proste sposoby na racjonalne gospodarowanie w kuchni

Obchodzony w środę na całym świecie Dzień Żywności przypomina o problemie marnowania jedzenia. W Polsce rocznie ląduje w koszu aż 9 mln ton produktów spożywczych – główny powód to zbyt duże i nieprzemyślane zakupy.
Nie marnuj jedzenia! 4 proste sposoby na racjonalne gospodarowanie w kuchni
(© Fot. Janusz WóJtowicz / Polskapresse)
Najczęściej wyrzucamy żywność, która szybko się psuje, czyli chleb, warzywa, nabiał i wędliny. Jedzenie się marnuje, a my wydajemy na nie coraz więcej. Nie trzeba wiele, aby to zmienić. 

1. Planuj zakupy 
Wyobraź sobie, że twój dom jest jak małe przedsiębiorstwo, a wszelkie zakupy to swego rodzaju inwestycje. Dlatego tak istotne, aby były odpowiednio zaplanowane i przemyślane.
Najlepiej określić potrzeby i oczekiwania domowników, a następnie ułożyć jadłospis na cały tydzień. Zakupy robi się o wiele łatwiej, kiedy wiemy, co w najbliższych dniach będziemy gotować. 

2. Analizuj potrzeby zakupowe i nie ulegaj promocjom 
Dopasuj ilość kupowanych produktów do realnych potrzeb, wielkości i stylu życia całej rodziny. Warto też zwracać uwagę na ceny i porównywać je w kilku sklepach. Zastanów się również, czy w twojej rodzinie sprawdzą się opakowania XXL. Ekonomiczne opakowania zdają egzamin w większych rodzinach, w innych przypadkach może się okazać, że zamiast oszczędzić – przepłacisz, ponieważ resztki niezjedzonego produktu trzeba będzie wyrzucić. – Dobrym pomysłem jest wybór wędlin plastrowanych w opakowaniach – każda porcja zawiera 100 g wyrobu, czyli odpowiednią ilość do przyrządzenia sycącej przekąski lub kanapek. Tak porcjowane produkty sprawdzą się w kuchni singla i w mniejszych rodzinach – mówi Małgorzata Wódkiewicz, ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. 

3. Prawidłowo magazynuj i gospodaruj 
Aby żywność zachowała świeżość, musisz ją odpowiednio przechowywać. Nie przeładowujlodówki, a między produktami zachowaj odstępy, pozwalające na właściwą cyrkulację powietrza. Jeśli prawidłowo je rozmieścisz, zapobiegniesz też mieszaniu się zapachów. Świeżo kupione wyroby powinno się umieszczać za tymi, które są już w lodówce. Pozwoli to kontrolować ich termin przydatności do spożycia. 
Wiele produktów, m.in. pieczywo i mięso, nadaje się do mrożenia. – Mięso i wędliny powinniśmy przechowywać na środkowych półkach lub na górnej półce lodówki. Wędliny i pasztety powinno się trzymać w temperaturze 4 – 8 stopni Celsjusza, surowe mięso zaś w temperaturze 2 stopni. Najdłuższą trwałość mają wędliny suszone i podsuszane oraz wędzone. Każdy rodzaj wędlin najlepiej przechowywać oddzielnie. Można je umieścić w specjalnych plastikowych pojemnikach wielokrotnego użytku lub na oddzielnym talerzyku, przykrywając folią spożywczą, lub przełożyć do czystych foliowych woreczków. 

4. Bądź kreatywny w kuchni i oszczędzaj energię 
Wbrew pozorom, oszczędzanie i rozważna konsumpcja sprzyjają kreatywności w kuchni. Dlatego racjonalnie rozporządzaj artykułami spożywczymi, a resztki, które zostaną z obiadu czy kolacji, staraj się wykorzystać ponowne. Najistotniejsze jest to, aby nie marnować, nie wyrzucać jedzenia. Postaw na pomysłowość, eksperymentuj, wymyślając nowe smaki i połączenia. Pamiętaj, że kreatywny kucharz zrobi świetne danie niemal z niczego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz